بررسی اثر چند قارچ کش در کنترل بیماری شانکر سیتوسپورای سیب
XML
عنوان دوره: بیست و یکمین کنگره گیاه پزشکی ایران
نویسندگان
چکیده
شانکر سیتوسپورایی ، یکی از بیماریهای مهّم شاخه و تنة درختان سیب بوده که توسط گونه‌های مختلف قارچ Cytospora ایجاد و در صورت مساعدت شرایط برای آلودگی، خسارات زیادی به درختان وارد می‌کند. در کنترل بیماری، بیشتر از طریق اقدامات بهداشتی و باغبانی و همچنین به کارگیری مواد شیمیایی استفاده می‌شود. جهت بررسی اثر بازدارندگی و یا کنترلی این بیماری، آزمایشی در سال 1391 آزمایش در باغات سیب استان آذربایجانشرقی (اهر و مراغه) با استفاده از قارچ‌کش‌های، توپسین به میزان 5/0 در هزار، مخلوط بردو 2 درصد، بردوکیمیا 2 درصد، بردوکیمیا 8 درصد (پانسمان شانکرهای حذف شده)، بردوکیمیا 2 درصد + 8 درصد (پانسمان...) در کنار تیمار شاهد در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 6 تیمار و 4 تکرار و دو نوبت (آخر پائیز پس از ریزش برگها و اواخر زمستان در مرحله تورم جوانه‌ها) انجام گرفت. باغات دارای سابقه آلودگی و درختان از نظر آزمایش شرایط مشابه و تقریباً یکسانی داشتند. پائیز سال بعد تعداد 4 شاخه تصادفی به طول حدود 100 سانتیمتر از چهار جهت جغرافیایی 2 درخت هر تیمار، انتخاب و محل‌های نکروزه یا شانکرهای جدید شمارش و از کنار بافت شانکرهای فعال در محیط (APDA) کشت و بمدت 2 هفته در دمای آزمایشگاه برای رشد قرار گرفتند. نتایج تجزیه داده‌های آماری، اثر معنی‌دار تیمار، بر کاهش تعداد شانکر فعال را نشان داده و همه ترکیبات در کنترل بیماری مؤثر بودند. بیشترین اثر کنترلی مربوط به بردوکیمیا 8 درصد (پانسمان شانکرها) بوده و در محلول‌پاشی مخلوط بردو 2 درصد در گروه بعد و توپسین 5/0 در هزار با بردوکیمیا 2 درصد + بردو 8 درصد (پانسمان...) گروه مشترک تشکیل داده و بردوکیمیا 2 درصد در گروه آخر اثر قرار داشت.
کلیدواژه ها