فعالیت ضد میکروبی متابولیت‌های تولیدی توسط گونه‌های Cytospora

XML
عنوان دوره: بیست و دومین کنگره گیاهپزشکی ایران
نویسندگان
چکیده
قارچ‌ها از متنوع‌ترین میکرواورگانیسم‌ها به شمار می‌روند که قادر به تولید طیف گسترده‌ای از متابولیت‌های مهم می‌باشند. بسیاری از این ترکیبات خاصیت ضد میکروبی داشته و بصورت تجاری تولید می‌شوند. در این میان، برخی از گونه‌های جنس Cytosporaمواد متابولیکی مفیدی با خاصیت ضد قارچی و ضد باکتریایی نظیر سیتوسپورون‌ها (Cytosporones A, B, C, D, and E) سیتوسپوراسین (Cytosporacin) و لاکتون‌ها (lactones) تولید می‌کنند. به همین منظور، در این مطالعه، خواص ضد میکروبی متابولیت‌های تولید شده توسط دو جدایه Cytospora chrysosperma و Cytospora sp. جدا شده از درختان صنوبر در استان آذربایجان ‌غربی در مقابل دو استرین باکتریای Pseudomonas sp. و Bacillus sp. بررسی گردید. در شرایط آزمایشگاهی، ابتداً محیط‌های کشت مایع کشت سیب-زمینی-دکستروز توسط دو جدایه قارچی Cytospora در جمعیت 106×1 اسپور/میلی لیتر مایه زنی شدند و به مدت 30 روز در دمای 25 درجه سلسیوس نگهداری شدند و سپس با استفاده از کاغذ صافی و شرایط خلاٌ اندام‌های قارچی از محیط‌های کشت جدا گردید. سپس عصاره بدست آمده حاوی متابولیت‌های قارچی درون اتوکلاو استریل گردید و متعاقباً سری‌های رقت‌ از آن‌ها بصورت 25، 50، 75 و 100 درصد تهیه گردیدند. میزان 10 میلی لیتر از هر رقت به لوله‌های آزمایش اضافه گردید و سپس لوله‌ها توسط یک میلی لیتر از سوسپانسیون دو جدایه باکتری در جمعیت cfu/ml 109× 1 مایه‌زنی شدند. محیط کشت مایع مایه‌زنی شده بدون متابولیت به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. لازم به ذکر است برای هر کدام از سری رقت‌ها و شاهد سه تکرار آماده گردید. لوله‌ها‌ی مایه‌زنی شده در داخل انکوباتور و در دمای 25 درجه سلسیوس به مدت سه روز نگهداری شدند. سپس جمعیت یا تراکم باکتری رشد یافته با استفاده از دستگاه اسپکتوفتومتر در طول موج 600 نانومتر اندازه‌گیری شده و با شاهد مقایسه گردیدند. در نهایت نتایج به دست آمده توسط نرم افزار SPSS Statistics 23 آنالیز شدند. در قیاس با شاهد، نتایج حاصل از آزمون تی (T-test) در سطح احتمال 95 نشان داد که متابولیت‌های تولید شده توسط جدایه C. chrysosperma در غلظت 100% به طور معنی‌داری به ترتیب به میزان %77/98 و %33/88 باعث کاهش جعیت باکتریایی دو جدایه Pseudomonas sp. و Bacillus sp. گردیدند. در حالیکه اثر بازدارندگی متابولیت‌های تولیدی جدایه Cytospora sp. در مقابل جدایه باکتریایی Bacillus sp. (%16/93) بیشتر از جدایه باکتریایی Pseudomonas sp. (%99/29) مشاهده گردید. این نتایج نشان دهنده وجود تفاوت در ترکیبات موجود در متابولیت‌های تولیدی توسط گونه‌های Cytospora بوده و به نظر می‌رسد گونه‌های Bacillus نسبت به گونه‌های Pseudomonas حساس‌تر باشند.
کلیدواژه ها