مطالعه برخی ویژگی‏های جوانه‏زنی بذر علف هرز Arum sp. درشرایط آزمایشگاه

عنوان دوره: بیست و یکمین کنگره گیاه پزشکی ایران
نویسندگان
چکیده
Arum sp. گیاهی دائمی وریزوم‏دار از خانواده آراسه است که در چند سال اخیر به عنوان علف هرز مهم باغ‏های مرکبات وکیوی غرب استان مازندران مطرح شده است. ویژگی‏های جوانه‏زنی بذر این گیاه در قالب تیمارهای شوری، خشکی و اسیدیته در شرایط نور وتاریکی و دمای یکسان درآزمایشگاه گیاهپزشکی موسسه تحقیقات مرکبات کشور بررسی گردید. به‏ این منظور در تیر ماه سال 91 بذرهای Arum sp. از باغ‏های منطقه جمع‏آوری، در آزمایشگاه بوجاری و با محلول نیم درصد هیپوکلریت‏سدیم ضدعفونی شد. بذرها سپس در محلول حاوی غلظت‏های مختلف نمک طعام، پلی‏اتیلن‏گلیکول و pH در دو شرایط 14 ساعت روز 10 ساعت شب و تاریکی مطلق در دماهای به‏ترتیب 21 و 18 درجه سانتیگراد اتاقک کشت به مدت دو ماه قرار گرفتند. برای هر تیمار سه تکرار و 30 بذر برای هر تکرار در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که نور و خشکی، عوامل بازدارنده جوانه‏زنی و شوری عامل تاخیر جوانه‏زنی در تیمارهای مختلف در مقایسه با شاهد بوده است. در آزمون اسیدیته، بیشترین میزان جوانه‏زنی در تیمار شاهد تاریکی با 6/7 pH مشاهده شد. در 11 pH جوانه‏زنی بذر کاملا متوقف گردید.
کلیدواژه ها