تاثیر سه رژیم غذایی متفاوت بر روی فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز بید مدیترانهای آرد
عنوان دوره: بیست و یکمین کنگره گیاه پزشکی ایران
نویسندگان
عضو هیئت علمی دانشگاه تبریز
چکیده
شب پرهی مدیترانهای آرد یا بید آرد Anagasta kuehniella (Zeller, 1979) یکی از آفات انباری دارای اهمیت اقتصادی است که خسارت زیادی روی محصولات انباری به خصوص آرد و دانههای غلات ایجاد میکند و بقای این حشره وابسته به فعالیت آنزیم آلفا- آمیلاز آن میباشد. شناخت ویژگیهای این آنزیم از مهمترین اقدامات جهت کنترل این آفت میباشد که در بررسی حاضر اقدام به مطالعه و تعیین برخی ویژگیهای مهم آنزیم آلفا- آمیلاز شده است. تمام بررسیها تحت شرایط آزمایشگاهی در دمای ، رطوبت نسبی % و دوره نوری 12 ساعت روشنایی و 12 ساعت تاریکی انجام شد. سه رژیم غذایی مورد استفاده شامل آرد گندم (50% ) + سبوس گندم (50%)، آرد گندم (75%) + سبوس گندم (25%) و سبوس گندم (75%)+ آرد گندم (25%) بود. اثر دما روی فعالیت این آنزیم در هر دو جنس نر و ماده معنیدار به دست آمده و دمای بهینه فعالیت آنزیم آلفا- آمیلاز در نر و ماده تعیین شد. فعالیت آنزیم آلفا- آمیلاز بید آرد در هر دو جنس نر و ماده در pH های مختلف اختلاف معنیدار نشان داده و بیشترین میزان فعالیت آنزیم در نر و ماده در 5=pH مشاهده گردید. فعالیت آنزیم در ساعات مختلف شبانهروز در نر و ماده اختلاف معنیدار داشت و اوج فعالیت آنزیم در هر دو جنس در ساعت 12 مشاهده شد و در عین حال کمترین میزان فعالیت در ساعت 24 ثبت شد. اثر گرسنگی روی فعالیت آنزیم در هر دو جنس اختلاف معنیدار نشان داد. روند تغییرات فعالیت آنزیمی طی 4-1 روز گرسنگی در نر و ماده مشابه بود به طوری که بیشترین میزان فعالیت آنزیمی پس از 1 روز گرسنگی و کمترین میزان فعالیت، پس از 4 روز گرسنگی مشاهده شد.
کلیدواژه ها