شناسایی عامل خوشه صمغی گندم و جو در ایران

عنوان دوره: بیست و یکمین کنگره گیاه پزشکی ایران
نویسندگان
چکیده
بیماری خوشه صمغی یکی از بیماری‌های باکتریایی غلات در برخی از مناطق ایران می باشد. عامل این بیماری تا سال 1389 فقط از گندم گزارش و بر اساس روش‌های بیوشیمیایی دو گونه Rathayibacter tritici و R.iranicus تشخیص داده شده بود. علائم بارز بیماری به صورت تراوش شیرابه‌ی زردرنگ از برخی از سنبلچه‌ها و در آلودگی شدید از تمام سنبلچه‌ها یا سراسر سنبله ظهور می‌کند. خوشه صمغی بر روی جو نیز در ایلام مشاهده شد و عامل بیماری از نظر خصوصیات فنوتیپی به عنوان گونه‌ای از جنس Rathayibacter شناسایی شده است. این بررسی به منظور شناسایی دقیق عامل بیماری و تعیین موقعیت تاکسونومیکی عامل خوشه صمغی گندم و جو با استفاده از روش‌های بیوشیمیایی و مولکولی انجام شد. آزمون‌های مورفولوژیکی و بیوشیمیایی بر روی جدایه‌های به دست آمده از گندم مناطق مختلف کشور و جوهای استان ایلام با روش‌های متداول باکتری شناسی انجام شد. DNA جدایه‌های نماینده از هر دو میزبان استخراج و با استفاده از واکنش زنجیره‌ای پلی مراز با آغاز‌گرهای ژن‌های recA و 16SrRNA تکثیر و محصول‌های به دست آمده توالی‌یابی شدند. از نظر خصوصیات فنوتیپی جدایه‌های به دست آمده از گندم شباهت بالایی به گونه‌ی R.iranicus داشتند. جدایه‌های به دست آمده از جو نیز در بیشتر ویژگی‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی به R.iranicus شباهت داشتند ولی در چند ویژگی با آن و با جدایه‌های به دست آمده از گندم تفاوت داشتند. مقایسه توالی‌های به دست آمده با توالی‌های موجود در ژن بانک (GenBank) با استفاده از برنامه BLAST نشانگر بیشترین شباهت جدایه‌ها به R.iranicus بود.
کلیدواژه ها