بررسی تاثیر بیماری گال باکتریایی چغندرقند روی میزان عیار قند ریشه‌ی چغندر‌قند

عنوان دوره: بیست و یکمین کنگره گیاه پزشکی ایران
نویسندگان
چکیده
طی تابستان 1392 از مزارع چغندر قند شهرستان اقلیدِ استان فارس و از رقم سانتا (Santa) نمونه‌های دارای علائم گال و نمونه‌های سالم جمع‌آوری شدند. براساس مطالعات آزمایشگاهی، خصوصیات فنوتیپی، آزمون‌های بیوشیمیایی، بیماری‌زایی و همچنین با استفاده از آغازگرهای اختصاصیVCF/VCRوA/C´ عامل گال‌ چغندر‌قند باکتری Agrobacterium tumefaciens تشخیص داده شد. به منظور بررسی تاثیر بیماری گال باکتریایی روی میزان قند ریشه، 32 نمونه از ریشه‌ی‌ آلوده و 16نمونه از ریشه‌ی سالم از نظر عیار قند مورد بررسی قرار گرفتند. آزمون عیارسنجی به روش پلاریمتری انجام شد. در این آزمون 26 گرم از خمیر بافت ریشه همراه با 177 میلی-لیتر استات سرب قلیایی رقیق به طور کامل مخلوط، با کاغذ صافی پالایش و عصاره آن جدا شد، سپس درصد قند آن با دستگاه پلاریمتر اندازه‌گیری شد. واکاوی واریانس یک‌طرفه (کاملاً تصادفی) داده‌ها با استفاده از نرم‌افزارSAS 9.1 انجام شد. نتایج نشان داد که عیار قند هم در بافت گال‌ها و هم در بافت‌های سالم از ریشه‌های آلوده نسبت به ریشه‌های سالم کمتر بوده و اختلاف معنی‌داری (p<0.01) با یک‌دیگر داشتند. همچنین ، در ریشه‌های آلوده میزان عیار قند، در بافت گال با بافت سالم اختلاف معنی‌دار (p<0.05) نداشت. براساس نتایج به دست آمده بیماری گال باکتریایی چغندرقند ناشی از A. tumefaciens باعث کاهش معنی‌دارِ میزان عیار قند در ریشه‌های دارای علائم گال می‌شود.
کلیدواژه ها