بررسی اثر دما بر شدت بیماری پوسیدگی طوقه و ریشه پسته با گونه های مختلف فیتوفتورا روی دو رقم حساس و متحمل پسته به بیماری انگومک

عنوان دوره: بیست و یکمین کنگره گیاه پزشکی ایران
نویسندگان
چکیده
در این مطالعه اثر دما (C°25 و C°30) بر شدت بیماری انگومک پسته با عامل گونه‌های Phytophthora parsiana، P. pistaciae، P. nicotianae، P. drechsleri، P. melonis، P. citrophthora، P. cryptogea و دو گونه گرماپسند P. hydropathica و P. irrigata از آب‌های جاری بر دو رقم پسته سرخس و قزوینی به ترتیب حساس‌ترین و متحمل‌ترین ارقام رایج پسته به بیماری در ایران بررسی شد. بررسی شاخص‌های شدت بیماری (DSI) و پیشرفت بیماری (AUDPC) نشان داد که ضمن مناسب بودن دمای C°30-25 برای بیماری‌زایی غالب بیمارگرها، واکنش آن‌ها و شدت بیماری به تغییر دما در هر دو رقم پسته متفاوت بود. گونه‌های P. citrophthora و P. pistaciae در عین مهاجم بودن به تغییر دما حساس‌تر بودند. کاهش دما به C°25 سبب افزایش شدت بیماری گونه P. citrophthora و کاهش شدت بیماری P. pistaciae در هر دو رقم شد. افزایش دما سبب افزایش شدت بیماری گونه‌های P. parsiana، P. melonis و P. pistaciae در رقم قزوینی شد و بر شدت بیماری دو گونه مهاجم P. hydropathica و P. citrophthora بی‌تأثیر بود. سایر گونه‌ها به دلیل کم بودن شدت بیماری‌زایی گونه در رقم متحمل، در هر دو دما قادر به توسعه بیماری نبودند. در رقم سرخس افزایش دما برخلاف گونه‌های P. cryptogea، P. drechsleri و P. citrophthora سبب افزایش شدت بیماری گونه‌های P. melonis، P. parsiana، P. hydropathica و P. pistaciae شد و بر شدت بیماری P. nicotianae و P. irrigata بی‌تأثیر بود.
کلیدواژه ها