بررسی اثر همستیزی مخمرهای جداسازی شده از منابع مختلف علیه قارچ Botrytis cinerea در استان کرمانشاه

عنوان دوره: بیست و یکمین کنگره گیاه پزشکی ایران
نویسندگان
چکیده
بیماری کپک خاکستری (cinerea Botrytis) یکی از مهم‌ترین بیمار‌های سبزیجات، گیاهان زینتی، میوه ها و محصولات زراعی در سراسر جهان است و ایجاد پوسیدگی نرم میوه ها و سبزیجات در انبارها، حمل و نقل و مغازه ها پس از برداشت می‌کند و استفاده از قارچ‌کش‌ها اولین و مهم‌ترین راه کنترل این بیماری می‌باشد. اثر نامناسبی که قارچ کش ها بر محیط زیست انسان می گذارند به همراه بی اثر شدن پس از استفاده طولانی مدت، باعث محدود شدن استفاده از این سموم شده است. کاربرد روش های بیولو‍ژیکی به عنوان یک روش پایدار و مناسب برای محیط زیست در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته و تعدادی عامل بیولوژیک جهت مدیریت آن بکار برده شده است. در این تحقیق نمونه‌ها از خاک، برگ، شاخه، گل، میوه و مواد غذایی از مناطق مختلف استان کرمانشاه جدا سازی شدند. برای جداسازی جدایه ها از روش سری های رقت و کشت روی محیط اسیدی عصاره مالت مخمر (برای جلوگیری از رشد باکتری ها)استفاده شد. خالص سازی جدایه ها بر اساس شکل ظاهری پرگنه و رنگ آن صورت گرفت که در نهایت 66 جدایه خالص سازی (18 جدایه بازیدیومیست و 48 جدایه آسکومیست)گردید. برای بررسی توانایی رقابت مخمرهای جداسازی شده روی قارچ B. cinerea از روش کشت متقابل و ترشحات غیر فرار استفاده شد. نتایج نشان داد توانایی مخمرها در بازدارندگی از رشد قارچ متغییر و از 10 تا 60 درصد است. 8 جدایه توانایی رقابتی بالایی از خود نشان دادند که از مخمرهای آسکومیستی بودند و تاثیر آنها به صورت کاهش در میزان اسپورزایی و رشد قارچ بود. نتایج حاصل نشان دهنده توانایی بالقوه مخمرها جهت مدیریت آلودگی های میوه و سبزیجات ناشی از کپک خاکستری است . بررسی های بیشتر برای شناخت و فیلوژنی مخمرها در استان کرمانشاه در دست بررسی است.
کلیدواژه ها